Cardurile naționale de sănătate, distribuite gratuit prin poștă

Cardurile naționale de sănătate, distribuite gratuit prin poștă
Publicat: 09/04/2014, 16:15
Actualizat: 18/05/2015, 19:45

Introducerea cardului național va îmbunătății mecanismul de control al costurilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate. Astfel, cardul național de sănătate reprezintă un mecanism suplimentar de control pentru evidențele, raportările și decontările serviciilor medicale, asigurând accesul rapid al furnizorilor de servicii medicale la un minim de date medicale necesare în caz de urgențe medicale, precum și valorificarea tehnologiilor actuale privind accesul și schimbul de date în condiții de deplina siguranță si protecție a datelor cu caracter personal, conform legislației în vigoare și recomandărilor Uniunii Europene, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

După personalizarea cardurilor naționale de către Centrul Național Unic, Compania Națională „Imprimeria Națională” SA va realiza sortarea cardurilor naționale pe case de asigurări de sănătate și medici de familie, pe baza datelor puse la dispoziție de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Imprimeria predă cardurile naționale Ministerului Sănătății pe bază de proces-verbal, care le transferă Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu titlu gratuit.

CNAS pune la dispoziția Imprimeriei Naționale, pe bază de proces-verbal de custodie, pe responsabilitatea sa, cardurile naționale, în vederea distribuirii acestora, potrivit legii. Compania „Imprimeria Națională” SA va asigura transportul cardurilor naționale, în condiții de siguranță, la sediul operatorului de servicii poștale desemnat de CNAS, în condițiile legii, prevede același proiect.

Pentru plata cardurilor, MS și CNAS încheie un contract cu Imprimeria Națională, iar distribuirea lor se realizează prin servicii poștale.
Procedura de achiziție pentru contractarea serviciilor poștale în vederea distribuției cardurilor naționale de sănătate se derulează de CNAS, potrivit legii. Pentru desemnarea operatorului de servicii poștale, vor fi avute în vedere cerințe specifice ținând cont de caracterul de proiect de utilitate publică de interes național al Sistemului Național Cardul de Asigurări Sociale de Sănătate.

Apoi, cardurile personalizate și ambalate vor fi transportate în condiții de siguranță de operatorul de servicii poștale desemnat de CNAS.
„Distribuția cardurilor naționale se realizează prin servicii poștale care să dovedească primirea cardului de către asigurat, cu minim două prezentări la adresa de domiciliu a titularului. Operatorul de servicii poștale va face dovada predării cardurilor către asigurați pe bază de borderou, care va cuprinde semnăturile de primire ale acestora. Borderoul va fi întocmit pe fiecare casă de asigurări de sănătate și va fi predat lunar acesteia împreună cu eventualele carduri nedistribuite asiguraților. În situația în care, după două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite pe bază de document justificativ, cardul național nu a putut fi predat titularului, distribuitorul va asigura transportul și va preda cardul nedistribuit casei de asigurări de sănătate în raza căruia se află domiciliul asiguratului, pe bază de borderou centralizator”, se arată în proiect.

Asigurații care nu au fost găsiți acasă își vor putea lua cardurile de la sediul caselor de asigurări de sănătate teritoriale, iar dacă nu se vor prezenta nici la sediul caselor de sănătate, cardurile vor fi arhivate, urmând ca la expirarea perioadei de arhivare stabilite în condițiile legii, actele să fie distruse.

Pe de altă parte, cardurile predate caselor de asigurări de sănătate de către asigurați, ca urmare a unor defecțiuni tehnice, erori ale informațiilor înscrise sau care nu pot fi utilizate din motive tehnice de funcționare vor fi returnate Imprimeriei Naționale, pe bază de borderou centralizator, iar aceasta, în termen de 30 de zile lucrătoare de la returnare, retipărește cardurile respective și le transmite
operatorului de servicii poștale pentru distribuție.

Plata serviciilor de distribuție se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și se realizează pe baza contractului încheiat de CNAS cu operatorul de servicii poștale desemnat în condițiile legii.

Potrivit CNAS, până acum au fost făcute opt milioane de carduri.

Fostul președinte al CNAS, Cristian Bușoi, anunța în 4 februarie că pacienții vor prezenta cardul de sănătate, obligatoriu, de fiecare dată când merg la control, începând din ianuarie 2015, producția și distribuirea acestuia fiind prevăzută să se încheie până la sfârșitul lunii septembrie 2014.

„Imprimeria Națională și Serviciu de Distribuție Pașapoarte care se ocupă cu personalizarea datelor au atins recordul de 55.000 de carduri pe zi, lucrând în trei schimburi, șapte zile din șapte. În acest context, ritmul de un milion de carduri pe lună va crește la 1,5 milioane, astfel încât, până la sfârșitul lunii septembrie, să fie terminată atât producția cât și distribuția tuturor cardurilor”, a spus președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Cristian Buștoi a precizat, tot atunci, că până la 3 februarie au fost realizate 5.399.000 de carduri, iar alte 9,5 milioane vor fi realizate în primele șase-șapte luni, fiind estimat ca termen sfârșitul lunii august. El a adăugat că în acest fel distribuția celor 15 milioane de carduri poate fi încheiată la sfârșitul lunii septembrie, pentru ca în ultimul trimestru să fie implementat sistemul.

„De la 1 ianuarie 2015, orice serviciu medical va fi oferit doar cu prezentarea cardului electronic”, a mai spus Bușoi.
Bușoi a precizat că cititoarele de card trebuie luate de fiecare furnizor din bugetul propriu, cele mai ieftine fiind între 30 și 50 de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Crește salariul minim de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Cele mai mari alegeri din lume. Primul exit poll arată că partidul premierului indian va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Este interzis total pentru cei care au telefoane mobile. Toată lumea trebuie să respecte
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Bacteriile intestinale ajută organismul să lupte cu tumorile, au descoperit cercetătorii
×